Írta: Ádám
2014. 02. 12.

DE ÁDÁM! A zsírégetés csak 30 perc mozgás után indul meg, mire jó akkor a 23 perces intervallum edzésed?

Ahhoz, hogy megértsd, miért téves információ ez a 30 perces dolog, illetve az egész zsírégető zóna gondolat, gondold át, mi is a testedzés célja.

Az edzésekkel három célt kellene elérned:

  • Erősítsd a szív- és érrendszer állóképességét.
  • Használd, fejleszd és megtartsd az izomzatod.
  • Növeld a napi energiaigényed (ha a fogyás a cél).

Most gondold át, mi is az energia:

  • A tested energiából épült fel, és energia szükséges a működéséhez, további építéséhez.
  • Minden egyes lélegzetvétel, sőt minden alvással töltött másodperc energiaigényű.
  • Ezt az energiát az ember ételből fedezi (fehérjéből, szénhidrátból és zsírból).
  • A zsírréteg a testeden nem más, mint elraktározott energia.
  • Ezt az energiát (a zsírt a testeden) akkor használja fel csak nagy mennyiségben a tested, ha nem jut étkezésből elég energiához.

A zsírégető zóna, és a 30 perc gondolata azt feltételezi, hogy az edzés során akarsz megszabadulni az összes tárolt, felesleges zsírtól.

A zsírégető zóna maximum abban segít, hogy valamivel nagyobb arányban használjon zsírt a tested energiaként a mozgás során. Nem többet, hanem nagyobb arányban.

De mi lesz a megevett szénhidráttal, mire fogod elhasználni? Még ha fel is használod a tárolt zsír egy részét, mi lesz, ha a napi bevitt energiából újra elraktároz a tested? Ha többet viszel be, mint amennyire szükség van, akkor el fogja raktározni.

A megoldás kis gondolkozás után természetes: vigyél be kevesebb energiát, mint amennyire szükséged van. Ez a kalóriadeficit. Így végül fel kell majd használnia a testednek a tárolt zsírt is, úgy, hogy közben újabb zsír nem lesz raktározva.

A kalóriadeficit két módon lehetséges:

  • Kevesebb energiát eszel.
  • Többet mozogsz, így növekszik az energiaigényed.

A legoptimálisabb megoldás, ha mindkét dolog teljesül.

Tehát tudatosan, tervek alapján táplálkozol, figyeled az energiabevitel eloszlását (fehérje, szénhidrát és zsír arányát), és aktuális edzettségi szintednek megfelelően kihozod a maximumot az edzéseidből. Ennek hatására csökkenni fog a tárolt zsír a testeden.

Ehhez mindössze ennyire van szükség, nem zsírégető zónára, nem fogyasztótablettára, és még véletlenül sem valamilyen fitnesz gépre, amit TV hirdetésekből rendelhetsz.

A rövid, de intenzív edzés hatására:

  • Erősíted a szív- és érrendszer állóképességét.
  • Használod, fejleszted és megtartod az izomzatodat.
  • Növeled a napi energiaigényedet.

Sokan tudományos kutatásokra alapozva állítják, hogy a rövid, de intenzív edzések hatásosabbak, mint a kétszer annyi ideig végzett alacsony intenzitású edzések.

Nos, én azt mondom, ha nem is hatásosabbak, de mindenképpen hozzák azt az eredményt energiaigény növelés szempontjából, mint egy lazább 45 perces kocogás, biciklizés, vagy 30 perces futás.

A megnövelt energiaigényen túl az is fontos előnye az ilyen edzéseknek, hogy több izom vesz részt a munkában. Így azok erősödhetnek, fejlődhetnek. A zsír nem égethető célzottan (nincs helyi zsírégetés), de az izmok csak célzottan fejleszthetőek. Ha például csak futás az edzésed, akkor attól a felsőtest izmai nem fognak fejlődni.

Kiemelten ajánlom, hogy heti háromszor végezz erősítő edzést súlyok használatával (ezt is lehet otthon, ahogyan én is teszem, lásd edzésprogram menüpont). Ez az alap. Igen, ha nő vagy, akkor is. A tested formáját az izmok adják. A testedet az izmaid mozgatják. Az izmok használata, fejlesztése és megtartása a legfontosabb feladatunk. Ez segíthet abban, hogy idősebb korban is képes legyél mozogni (nem, nem lesz testépítő méretű izmod attól, mert heti háromszor súlyzós edzést végzel, ettől nem kell félned).

Ezen kívül heti 2-3 kardió edzést javaslok, aminek megfelel a youtubera feltöltött 23 perces intervallum kardió edzésem. Ha helyette neked inkább futni, biciklizni támad kedved, azzal sincs baj, eleve az is végezhető intervallumokban, de végül mindig az a lényeg, hogy céljaidnak megfelelően táplálkozz, mert ha többet eszel, mint kell, akkor semmilyen mozgással nem fog lemenni a zsír a testedről.

Eszköz nélküli, otthon végezhető 23 perces intervallum kardió edzés:

A bejegyzés eddigi hozzászólásai:
14. Balázs: (2016.11.09. 21:05)
Szia. Én mivel számolom a kalóriát, mit tudsz mondani, az általaad ajánlott edzések kb mennyi kalóriát égetnek el? Jó lenne tudni.
Köszi, Balázs
13. Detti: (2016.10.29. 19:19)
Szisztok

Én ma csináltam először mert nem tudtam eljutni az edzőterembe futni. Brutál elsőre...
Mondjuk 10-12 kg felesleggel nem csoda.
Tuti, hogy beiktatom az edzéstervembe...
Köszönet érte Ádám
12. Misi: (2016.07.13. 16:03)
Elsősorban szeretnék köszönetet mondani ennek az edzés tervnek.Én csak ajánlani tudom ezt mindenkinek amit ő szó szerint leír.Én:
2016.03.12én kezdtem el és,
2016.07.13 nál tartok.
Ami azt jelenti hogy énnálam így hatott a kilókra ez az edzés.77 kilóval kezdtem és most 65 kiló lettem.Szó szerint.Családtagokat hívtam mérlegre hogy ha netán elromlott,de jó volt a mérleg :D Hát nem tudom jó e ez de újra úgy érzem magam mint réges régen.Fitten.tudok hajolni pöfögés nélkül mert ugye hasamtól nem bírtam.Szóval ez mind mind betartjátok garantálom hogy ti is ennyit fogytok és háj helyett izom lesz.Nem vicc..én is mutatnék képet magamról,de szerintem csodát látna egyesek :D
11. József: (2016.03.06. 17:38)
Sziasztok! Nagyon jó ez a Tabata! Január 10-én kezdtem egyfajta újévi fogadalomként és minden nap csinálom! 170 cm "magas" srác vagyok és 90 kg volt a kezdés, most 3 hónap után 82 kg-ra mentem le! Eleinte nyűglődés volt, de most már szinte hiányzik.. Diétát nem igazán tartok, inkább csak változatosabban eszek, több zöldség és gyümölcs, a kenyeret pl teljesen ki tudtam iktatni az étrendemből... Kár, hogy nem hamarabb kezdtem el, de így is köszönöm a videót, nekem sokat segít.
10. Attila: (2015.10.27. 14:26)
Szia Ádám!
Már a 10. hónapja veled vagyok minden reggel. Köszönöm Neked ezt a sok munkát és a profi edzéseket.
-15 kg és 8! méret eddig az eredmény.
Minden héten 6 napon keresztül (néha még vasárnap is) csinálom a gyakorlatokat. Hétfő-szerda-péntek teljes testedzés, kedd-csüt-szombat tabata. A nagyobbik fiam 6 hónapja csinálja. Ő kemény legény, egyből a tabatával indított. Még 1x nagyon köszönjük!
9. Adbamua: (2015.06.28. 18:22)
Hello!15 éves fiú vagyok,és 93 kg (tudom elhíztam),de ezt szeretném leadni.Amit a videóidban csinálsz kardió,erősítés,azt én is végezhetem?
8. Sz. Krisztina: (2015.04.02. 10:35)
Szia!

Én most 168 cm magas és 65 kg vagyok. 55-60 kg-ra szeretnék lemenni, és ha jól értelek, akkor kb. 1200 kcal-át kell bevinnem étkezéssel.
Mellette heti háromszor járok edzeni, ami 30-60 perc súlyzós gyakorlatok különböző testrészekre és 30 perc futás, 30 perc taposózás. Ez így megfelelő?
Viszont néha rám jön egy-egy nassolás vagy ebédre egy nagyobb adag - kedvenc - aranygaluska evés, ezt kompenzálhatom azzal, hogy mellé csinálok egy nagyobb edzést, amivel kalóriát égetek vagy ez semmivel sem kompenzálható? :)

Köszönöm:
Kriszti
7. anuuuuu: (2015.02.25. 14:35)
hello ha nem fogok diétázni, akkor is lesz eredmény gondolom .. én 18 éves lány vagyok és mindig végzem minden nap a tornákat bicpszre, hasra , válra stb.. 162 cm 69 kg :( szal megfog látszani.. és mennyi időn belül ?
6. Anitaaaaa: (2015.02.19. 10:45)
jaaa én még az előző vagyok.. am és ha én nem tartom be a diétát csak edzek rendszeresen akkor mennyi idő múlva lesz eredmény ?
5. Anitaaaaa: (2015.02.19. 10:29)
hello. én 18 éves lány vagyok 161 cm és 65 kg.. kb egy hete kezdtem el ezt az edzést, amit te is csinálsz a vidiben.. kb mikor fog rajtam meglátszani az eredmény ?
4. Ádám: (2014.03.22. 09:12)
Krisz: napokon belül lesz három új edzésvideó, váll-láb, bicepsz-tricepsz és hát-mell erősítő edzések.
Ezekkel az edzésekkel értem el eddig a legjobb eredményeimet, végre videón is elérhető lesz.
3. Krisz: (2014.03.17. 19:55)
Helló!
Érdeklődnék, hogy mikorra várható az új videók megjelenése?
2. Ádám: (2014.02.28. 08:45)
spown69: napi egyszer, hetente háromszor javaslom. Fontos, hogy heti három súlyzós/erősítő edzés mellé!
Ha heti háromszor van lehetőséged csak edzeni, akkor az valamilyen súlyzós/erősítő edzés legyen. Azon kívül hetente legalább kétszer javaslom ezt és az ehhez hasonló tabata edzéseket.

Mennyi időt alatt? Attól függ, honnan indulsz, milyen intenzitással végzed az edzéseket és mennyire tartod be a kalóriadeficitet. Nekem 5 hónap alatt sikerült igazán látványos eredményt elérni.
1. spown69: (2014.02.26. 11:21)
annyit szeretnék kérdezni.. hogy ezt napi hányszor kell,vagy lehet? és hogy ha ezt pontosan követem amit a videóban csinálsz,akkor kb mennyi idő alatt látom a változást? előre is köszönöm
Hozzászólás a bejegyzéshez:
Név*:
E-mail*:
Webcím:
Szöveg:
Biztonsági kód:
Írd be a biztonsági kódot*:
 
Üdvözöl a FittZóna!

A FittZona.hu weboldal azért jött létre, hogy segítséget nyújtson az otthoni testformálásban. Megosztjuk veled, hogy nekünk hogyan sikerült fogynunk, és hogyan formáljuk a testünket az izomzatunk fejlesztésével.

A weboldalunkon edzésvideókat, recepteket, oktatást a táplálkozásról és motivációs tartalmakat találsz, amiknek a használatához sok sikert kívánunk!

Kattints ide az edzésvideók megnézéséhez »

 
 
 
 

Kapcsolat

Ha bármilyen kérdésed lenne az edzésekkel vagy az étkezéssel kapcsolatban, akkor kérjük, használd az alábbi gombot:

 
 
 
© 2013-2024 FittZona.hu - Otthoni edzés és diéta fogyáshoz, erősítéshez | Felhasználási feltételek